Behandeling

Als de pijnklachten in kaart zijn gebracht, gaan we op zoek naar de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Daarbij wordt gekeken naar spierlengte, spierkracht en de aanwezigheid van triggerpoints.  

De behandeling is gericht op het deactiveren van de triggerpoints om de spier zijn functies terug te geven. Er wordt gebruik gemaakt van diepe weefselmassage, een veel toegepaste en veilige behandeltechniek die beschreven staat in het ĎHandboek triggerpoint-therapieí van Clair Davies. Door middel van een korte diepe strijking op het triggerpoint vindt er een microstrekking van de spiervezels plaats, hierdoor kan de spierstofwisseling herstellen. De strakke spierstrengen worden losgemaakt, waardoor de spierspanning afneemt. De pijn wordt hierdoor minder en de beweeglijkheid neemt toe. Bij het behandelen van triggerpoints wordt de cliŽnt actief betrokken. De cliŽnt leidt de triggerpointcoach naar het meest pijnlijke punt. Er zal continu een terugkoppeling zijn over het juiste pijnniveau dat gehanteerd dient te worden bij de behandeling.

 

De triggerpointcoach leert de cliŽnt eenvoudig zijn eigen triggerpoints te behandelen. Om snel resultaat te verkrijgen is het van essentieel belang dat er meerdere malen per dag korte zelfbehandelingen uitgevoerd worden. Dit kost hooguit enkele minuten per keer. Ook wordt er samen met de cliŽnt gekeken door welke factoren in het dagelijks leven, de triggerpoints in stand worden gehouden. De cliŽnt wordt waar mogelijk begeleid bij het uitbannen van deze factoren. Als het nodig is, zal gericht de hulp van medici ingeschakeld worden.

 

Het aantal praktijkbehandelingen, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Is het triggerpoint recent ontstaan?
  • Gaat het om chronische (pijn)klachten met meerdere triggerpoints?
  • Spelen er factoren mee die de triggerpoints instandhouden?
  • Wordt de zelfbehandeling consequent toegepast?

Gemiddeld zijn vier praktijkbehandelingen nodig om veranderingen in het triggerpoint te bewerkstelligen. Met de aangeleerde zelfbehandeltechniek is de cliŽnt in staat zichzelf verder te helpen bij het herstelproces.

Marjon Kop praktijk voor
Triggerpoint behandelingen
Home
Kenmerken
Wat zijn triggerpoints?
Hoe ontstaan ze?
Behandeling
Contact
Tarieven
Links
Medical Taping
Fascia release