Fascia release

Marjon Kop praktijk voor
Triggerpoint behandelingen

 

Fascial release:

- werkt goed bij mensen die veel stijfheid in hun

   lichaam ervaren;

- kan acute- of chronische pijn verlichten.

 

 

 

Wat is fascia?

De fascia is een zacht bindweefsel dat rondom spieren, botten en organen ligt en vormt

de schakel tussen beweeglijkheid en stabiliteit. Het is eigenlijk een driedimensionaal netwerk door het hele lichaam heen dat alles met elkaar verbind. Het ondersteunt het lichaam en scheidt organen van andere lichaamsstructuren. Het zorgt ervoor dat de verschillende lagen langs elkaar kunnen glijden.

Door fysieke oorzaken (bv trauma, operatie, verkeerde belasting, inactiviteit) maakt de fascia extra verbindingen aan, waardoor het weefsel minder soepel wordt en er minder glijding plaatsvindt. Recent gevormde fasciaverbindingen zijn dunne draden, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt het materiaal dikker en stugger.

Door manuele druk uit te oefenen op de verschillende lagen worden deze extra verbindingen onderhuids losgemaakt. Het werken op de fascia is dan ook meestal niet pijnloos.Tijdens de behandeling zal er steeds een terugkoppeling plaatsvinden naar de cliŽnt, zodat de behandeling goed gedoseerd kan worden.

Met fascial release-therapie wordt de fascia weer vrij gemaakt, waardoor de soepelheid hersteld en pijnklachten verminderen.

 

Een andere vorm van fascia release is cuppingmassage. Het is als het ware een omgekeerde massage. Door middel van siliconen cups die vacuŁm getrokken worden, wordt de huid, fascia en spier omhoog getrokken. Onder de cup vindt een enorme stimulering van de doorbloeding plaats en de fascia wordt losgetrokken. De cup kan bewegen over de huid of kan vastgezet worden op een plaats waar zich een verkleving

of triggerpoint bevindt.

Deze techniek wordt meestal gecombineerd met een triggerpointbehandeling of fascia release-therapie, maar kan ook als solitaire behandeling uitgevoerd worden.

Home
Kenmerken
Wat zijn triggerpoints?
Hoe ontstaan ze?
Behandeling
Contact
Tarieven
Links
Medical Taping
Fascia release